OYUNCU OLMAK İÇİN NASIL CV HAZIRLAMALIYIM ?

Hangi sektörde çalışıyorsanız çalışın bir öz geçmişinizin (CV) olması kariyerinizi özetlemenin en pratik yoludur. Bir oyuncu adayı olarak, sektöre yeni giriş yaptığınız ve deneyimsiz olduğunuz için CV hazırlarken rahatsızlık duymanıza gerek yok. Kolaylıkla sizi ifade edecek düzgün bir CV oluşturabilirsiniz.

Kariyerine yeni başlayan oyuncu adayları için hazırladığımız bu yazıyla, CV içerisinde olması ve olmaması gerekenleri gelin birlikte hatırlayalım.

  • Günümüzde teknoloji ve sektörün gelişmesiyle de beraber; çoğu televizyon ve film yönetmenleri, cast direktörleri aradıkları oyuncuları daha çok headshot ve showreel üzerinden değerlendirmede bulunurlar. İnceledikleri adaylar arasında uygun gördüklerini deneme çekimine katılmaları için çağırır, olumlu çekimler arasından doğru kişiye ulaşırlar. CV ile diğer tanıtım araçlarıyla ilgilendikleri kadar ilgilenmezler. Önemli olmadığını düşündükleri alanlara hiç bakmazlar. CV’ de daha çok eğitim alınan öğretmenlere, okula, yapım şirketine, yönetmene ve yapılan işlere bakarlar. Çok uzun, kalabalık ve düzensiz bir CV ile oyuncunun aranan iş için uygun olup olmadığı anlaşılamaz. Bu nedenle CV oluştururken bir sayfadan uzun olmamasına dikkat etmelisiniz. Oyunculuğa ilk başladığınız zamanlarda cast direktörlerinin direkt bakacağı yer kimden ve nereden eğitim aldığınızdır. Eğer oyunculuk deneyiminiz yoksa siz de CV’nizi sade tutarak; yönetmenin, cast direktörlerinin veya asistanlarının dikkatini aldığınız eğitim ve sahip olduğunuz yetenekleriniz üzerine çekebilirsiniz. Bildikleri ve güvendikleri eğitmenlerden eğitim almış olmanız deneme çekimlerine çağrılmanıza yardımcı olacaktır.
  • CV’de küçük fotoğrafınızın yer alması; boy-kilo, göz-saç rengi gibi fiziksel özelliklerinizin olması; “Hakkımda” yazısının bulunması gibi konular tercihe göre değişebilmektedir. Siz başlangıçta CV’nizi olabildiğince sade hazırlayın.
  • CV formatı sıralamanız: İsim, İletişim Bilgileri, Film, televizyon, reklam, tiyatro, eğitim, atölye/seminer, özel yetenek şeklinde düzenleyebilirsiniz.
  • İletişim Bilgileri kısmına, varsa ajansınızın telefon ve mail bilgisini, yoksa sizin telefon ve mail bilginizi yazabilirsiniz oturduğunuz yerin adresine kadar belirtmeniz gerekmez.
  • Film, televizyon: Yer aldığınız projelerin yazımını son işinizden başlayarak yapın. Proje adı, karakter, rolün özelliği, yönetmen, yapım şirketi olarak belirtin. Rolün başrol, ana ya da yan rol, bölüm oyunculuğu ya da konuk oyunculuk olup olmadığını belirtin. Figüran olarak başvumadığınız müddetçe figürasyonda yer aldığınız projeleri CV’de belirtmeyin.
  • Tiyatro: Oyunun adı, karakterin adı, rolün özelliği, yönetmen, nerelerde oynandığını belirtin.
  • Eğitim: Konservatuvar veya dengi kurumlarda oyunculuk eğitimi aldıysanız onu belirtin. Oyunculuk üzerine almış olduğunuz eğitimle ilgili bilgileri girin.
  • Atölye/Seminer/Kurs: Oyunculuk üzerine, atölyelerden, seminerlerden, kurslardan almış olduğunuz eğitimle ilgili bilgileri girin. Bilgileri; kurum, eğitmen, eğitim özelliği, süresi şeklinde son aldığınız eğitimden başlayarak yazın.
  • Özel Yetenekler: Fiziksel özellikleriniz ve yeteneklerinizi yazacağınız alandır. Ateşli silah kullanma, jimnastik, yabancı dil, at binme, müzik aleti çalma, motosiklet kullanma gibi özellikleriniz var mı? Bu özelliklerinizi gerçekten profesyonel ve ileri seviyede iseniz belirtin. Henüz öğreniyor olduğunuz ya da bir kez deneyimlediğiniz bir özelliğinizi belirtmeyin. At bindiğinizi belirtiyorsanız sizin atın üzerinde dörtnala gitmeniz beklenebilir.
  • Işık, görüntü, reji asistanlığı gibi oyunculukla ilgisi olmayan sektörle ilgili deneyimlerinizi, modellik yaptığınız işlerinizi belirtmeyin.
  • CV şekil ve biçim olarak da sade olmalı. Süslü, renkli ya da italik yazı tipi, baskılı kağıt, renkli kağıt, zımba, delgeç deliği olmamasına dikkat edin.
  • CV’nizi kullandığınız fotoğrafınızın arkasına basılmış şekilde oluşturarak daha etkileyici bir hale getirebilirsiniz.
  • CV’yi elektronik ortamda da etkin olarak kullanabilirsiniz. Yönetmen, yapımcı veya cast direktörlerine showreel ve headshot sunumu yaparken PDF dosyasında CV’nizi de gönderebilirsiniz.
  • CV’nizi yazarken imla hatası yapmayın. Verdiğiniz bilgileri doğru ve eksiksiz yazdığınızdan emin olun.
  • Profesyonel işleriniz olana kadar, katıldığınız amatör projeleri hatta okul projelerini CV’de belirtebilirsiniz. Bu projelerle festivallere katıldıysanız; dahil olduğunuz proje ödül aldıysa veya siz oynadığınız rolle ödül aldıysanız, CV’nin en alt bölümünde açıklama olarak belirtin. Aynı uygulamayı oynadığınız tiyatro oyunları için de yapabilirsiniz.
  • CV üzerinde belirttiğiniz deneyimlerinizi; aldığınız eğitimleri veya yer aldığınız projeleri asla abartarak yazmayın. Dikkat çekmek için sahip olmadığınız bir özelliği belirtmeyin. Bunların ortaya çıkması henüz yolun başındayken oyunculuk kariyeriniz için kötü bir izlenim oluşturacaktır. Bu ufak gibi görünen pembe yalanların uzun süre kariyerinizi zedeleyebileceğini unutmayın. CV’nizi tüm bu olması gerekenleri göz önünde bulundurarak oluşturun. Her zaman yeni yüz ve yeteneklere bu sektörde ihtiyaç duyulduğunu unutmayın. Kendinize inanın.
Reklamlar
OYUNCU OLMAK İÇİN NASIL CV HAZIRLAMALIYIM ?

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )